REPORTAGE


Copy of Pinksterpelgrimage

Kijken met je voeten

Nergens ter wereld vind je een landschap dat zo snel van karakter wisselt als de route tussen Haarlem, Leiden en Den Haag. Deze weg vormt een onderdeel van de aloude pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Afgelopen Pinksteren liepen zo’n tachtig pelgrims door dit unieke landschap en zij lieten zich door de blik vanuit hun voeten inspireren. Ik liep in opdracht van de Verenigde Doopsgezinde Gemeente mee en ving zowel het unieke landschap als de ontwapenende blik van de lopers.

De expositie ‘Kijken met je voeten’ is in opdracht van de Verenigde Doopsgezinde Gemeente Haarlem (VDGH) tot stand gekomen. Het werk is nog tot en met 17 november 2019 te zien in Galerie de Gang te Haarlem.

 
201906 Pinksterpelgrimsreis VDGH - Roswitha Fotografie - EXPOSITIE - JPG WEB-6315.jpg
Pinksterpelgrims VDGH

Copy of Taste Before You Waste

De Nieuwe Idealisten

In Nederland ontstaat een steeds grotere groep idealistische doeners; mensen die zelf initiatieven starten om de wereld beter te maken. Wat willen deze nieuwe idealisten met hun initiatieven bereiken? Wat denken ze dat de invloed van hun werk kan zijn op de bredere samenleving en het nationale beleid? Willen ze vooral een inspirerend voorbeeld zijn, of zijn hun ambities groter? Zijn ze daarvoor bereid aan de onderhandelingstafel te zitten en compromissen te sluiten?

Voor het blog Voervoorbeeld.nl maakte ik samen met journaliste Bente Meindertsma een serie portretten van nieuwe idealisten uit alle hoeken van de samenleving met een interview over wat hen drijft, wat ze hopen te bereiken en hoe zij denken invloed te kunnen hebben op de bredere samenleving. Quotes op deze pagina zijn geschreven door Bente.

Taste Before You Waste

Voedselverspilling is in onze samenleving de gewoonste zaak van de wereld. Nederlanders gooien per jaar zo’n 50kg eten ongebruikt in de vuilnisbak; 14% van onze boodschappen’, aldus Luana van Taste Before You Waste. Daar willen ze iets aan doen: wekelijks redden de vrijwilligers zo’n 250 kg voedsel van de afvalbak.
Taste Before You Waste
Taste Before You Waste

De Sociale Kruidenier

De Sociale Kruidenier

In 2016 opende de Sociale Kruidenier haar deuren in een gezellig souterrain middenin Amsterdam. Mensen die afhankelijk zijn van de Voedselbank Amsterdam kunnen hier allerlei houdbare producten en non-food kopen met een fikse korting. Maar de Sociale Kruidenier is meer dan een winkel. Er zit altijd een gastvrouw bij de koffietafel en ze hebben net de eerste cursus ‘Op eigen kracht’ afgerond.
De Sociale Kruidenier
De Sociale Kruidenier

Vluchtelingenproject Utrecht

Het afgelopen jaar vroegen 57.000 vluchtelingen asiel aan in Nederland. Vluchtelingen project Utrecht stelde honderden pakketten kleding, toiletartikelen en speelgoed samen voor de mannen, vrouwen en kinderen in de opvanglocaties van Utrecht. Initiatiefneemster Mariem Ihattaren hoopt niet alleen de deprimerende situatie voor de vluchtelingen te verlichten, maar wil ook de solidariteit tussen mensen vergroten. Dat doet ze door samen te werken met zoveel mogelijk mensen.
Vluchtelingenproject Utrecht
Vluchtelingenproject Utrecht
Vluchtelingenproject Utrecht

Bankjes Collectief

Bankjescollectief

Overal in je buurt bankjes waar mensen een kopje koffie drinken, samen knutselen of zelfs een dansje wagen. Dat is wat er gebeurt op de internationale Bankjesdagen van het BankjesCollectief. Twee jaar geleden zetten initiatiefnemers Cathelijn de Reede en Jesse Jop Jorg zelf een bankje buiten en ontdekten de stoep als ideale ontmoetingsplek.
Bankjes Collectief
Bankjes Collectief

Copy of Bloei & Groei

Bloei & Groei

Tuinieren is trendy, maar het wordt vooralsnog bijna alleen maar door hoogopgeleide, witte mensen gedaan. De kosten en lange wachtlijsten maken de drempel voor veel anderen te hoog. ‘Wij wilden een laagdrempelig alternatief aanbieden’, zegt Ama Koranteng-Kumi, initiatiefneemster van Bloei & Groei. ‘Amsterdam Zuid-Oost heeft dat nodig.
Groei & Bloei
Copy of Bloei & Groei
Groei & Bloei

Upcycle Collective

‘Upcycle Collective redt overbodig geworden materialen, producten en grondstoffen van de afvalcontainer en gaat er op een constructieve, kunstzinnige manier mee aan de slag’ legt initiatiefnemer Zdeno van Dolen uit. ´Bij upcycling breek je materialen niet af, maar geef je ze een nieuw doel. Het wordt niet minder, maar blijft van dezelfde of van een hogere kwaliteit.´
Upcycle Collective